Επιτροπή για την χάραξη των νέων Δήμων
Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα, του Δημήτρη Νικολακόπουλου, 15/12/09
Τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία με βάση προεπιλεγμένα κριτήρια θα προχωρήσει στη χάραξη των γεωγραφικών ορίων- ή ακόμη και στην επαναχάραξη- των νέων ΟΤΑ και συνεπακόλουθα στην κατανομή και των νέων εκλογικών περιφερειών οι οποίες θα προβλέπονται με τον νέο εκλογικό νόμο και θα λειτουργήσει στην πράξη σαν κυματοθραύστης για τυχόν πιέσεις και αντιδράσεις, προτείνει στον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση η Επιστημονική Επιτροπή για τον Καποδίστρια 2. «Η επιτροπή που θα συσταθεί θα πρέπει να ασχολείται μόνιμα με τα ζητήματα που θα ανακύπτουν γύρω από τη διοικητική μεταρρύθμιση και να παρακολουθεί σε βάθος χρόνου το όλο εγχείρημα» επισημαίνουν μέλη της επιτροπής προς «Το Βήμα». Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη της αποφάσισαν μάλιστα να μη συμπεριλάβουν στο πόρισμά τους χάρτες με τους νέους ΟΤΑ, αν και αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι σαν μπούσουλας θα χρησιμοποιηθεί η σχετική μελέτη του Ινστιτούτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Ραγκούσης, παρά ταύτα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», έχει συστήσει μια ομάδα στελεχών του ΠαΣοΚ η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μια άτυπη χωροταξική κατανομή των νέων δήμων, έτσι ώστε, όπως επισημαίνουν, «η κυβέρνηση να είναι έτοιμη, καθώς ο χρόνος πιέζει, οι προσεχείς εκλογέςπου είναιτον Νοέμβριο του 2010να γίνουν με τον νέο διοικητικό χάρτη». Εχει αποφασιστεί ταυτοχρόνως ο νέος διοικητικός χάρτης να συνδυαστεί και με το νέο εκλογικό σύστημα και να αποτελέσει «μια ενιαία ενότητα», ανεξαρτήτως του χρόνου που θα υλοποιηθεί η κάθε μία πρωτοβουλία.
Ετσι, είναι απολύτως βέβαιον ότι αν και ο χάρτης των νέων ΟΤΑ δεν έχει λάβει ακόμη την οριστική του μορφή ο αριθμός των δήμων που θα προκύψουν από τον Καποδίστρια 2, με βάση και τα κριτήρια τα οποία προτείνει η επιστημονική επιτροπή, δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση τους 380. Ο αριθμός των υφιστάμενων νομαρχιών που θα μετατραπούν σε «περιφερειακά διαμερίσματα» θα διατηρηθεί.
Οι νέες περιφέρειες στις οποίες θα μεταφερθεί ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης θα είναι 14, συμπεριλαμβανομένων των νέων μητροπολιτικών διοικήσεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Θα διατηρηθούν με άλλα λόγια τα γεωγραφικά όρια των υφιστάμενων διοικητικών περιφερειών με εξαίρεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη που θα μετατραπούν σε μητροπολιτικές διοικήσεις, αν και έπειτα από αυτό η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα καταργηθεί όπως η περιφέρεια Αττικής.
Ερωτηματικό παραμένει ωστόσο πόσες και ποιες θα είναι οι νέες διοικητικές περιφέρειες. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι τρία: πρώτον, να παραμείνουν οι σημερινές 13 διοικητικές περιφέρειες, δεύτερον, να συσταθούν νέες διοικητικές περιφέρειες σε επίπεδο νομαρχιών και, τρίτον, να συνενωθούν οι υφιστάμενες περιφέρειες και από τη συνένωση αυτή να προκύψουν πέντε νέες «υπερπεριφέρειες». Από τα σενάρια αυτά το πρώτο κερδίζει έδαφος, ενώ το δεύτερο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απορριφθεί. Ανεξαρτήτως ποιο σενάριο θα επιλεγεί, τελικά τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που επεξεργάζονται το νέο εκλογικό σύστημα έχουν καταλήξει ότι 120 βουλευτές θα εκλέγονται στις ευρείες εκλογικές περιφέρειες και οι 180 στις υπό σύσταση μονοεδρικές.
O ι μονοεδρικές περιφέρειες θα συσταθούν με βάση καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια εντός των υφιστάμενων νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων που, μετά τη διοικητική μεταρρύθμιση, θα μετατραπούν σε «περιφερειακά διαμερίσματα» των νέων περιφερειών. Η επιτροπή έχει ήδη καταλήξει ότι κάθε μία από τις 180 μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν θα «αντιστοιχεί» σε 60.000 ή 65.000 κατοίκους.
Παράλληλα, θα διατηρηθούν οι υφιστάμενες μονοεδρικές περιφέρειες. Οι ευρείες εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα εκλέγονται με λίστα 120 βουλευτές στους οποίους θα ενταχθούν οι βουλευτές Επικρατείας, θα ταυτίζονται γεωγραφικά με τις 14 υπό σύσταση αυτοδιοικητικές περιφέρειες.