Το παρόν blog σταμάτησε να ανανεώνεται, δεδομένου ότι ο λόγος δημιουργίας του ήταν να δώσει απαντήσεις στη δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιον που θέλει να ανατρέξει σε γεγονότα και αναφορές της κρίσιμης διετίας δημιουργίας του Καλλικράτη [~2010]... Για αναρτήσεις που αφορούν: την ενέργεια, το περιβάλλον και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας στο www.energeiakozani.gr τοποθετήσεις και άλλα που αφορούν τη δραστηριότητα και τις θέσεις μου στο www.mavromatidis.gr

Δημήτρης Μαυροματίδης

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Συναίνεση για «Καποδίστρια 2»

Παρατίθενται παρακάτω 2 αποσπάσματα άρθρων της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και του Βήματος της Κυριακής για τον Καποδίστρια 2.
Το απόσπασμα άρθρου του Βήματος της Κυριακής, του Γρηγόρη Τζιοβάρα, 3.12.09, αναφέρει:

"Παρότι οι αλλαγές στη διοικητική διαίρεση της χώρας φαίνεται να είναι πιο ανατρεπτικές, σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διαμορφώνεται πλαίσιο ευρύτερης συναίνεσης, σε αντίθεση με το κλίμα οξύτητας το οποίο επικράτησε το 1997, όταν ψηφίστηκε το σχέδιο «Καποδίστριας» με το οποίο έγιναν τα πρώτα βήματα για τη συνένωση των δήμων. Η δωδεκαετής εμπειρία έπεισε ακόμη και φανατικούς αρνητές εκείνου του σχεδίου για την ανάγκη μιας ακόμη μεγαλύτερης και πιο αποφασιστικής αναδιάρθρωσης του διοικητικού χάρτη, με περιορισμό των μονάδων πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και δημιουργία ισχυρών περιφερειών, οι οποίες, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θα είναι «μικρές τοπικές κυβερνήσεις».

Προς την κατεύθυνση αυτή επιχείρησε άλλωστε να κινηθεί και η κυβέρνηση της ΝΔ, πλην όμως η έλλειψη αποφασιστικότητας που κατάτρυχε τα στελέχη της εμπόδισε την προώθηση του σχεδίου «Καποδίστριας 2», το οποίο έμεινε στα συρτάρια του υπουργείου Εσωτερικών. Από εκεί το «ανέσυρε» ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά σε μια μεταρρύθμιση που μοιάζει πλέον «ώριμη», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι θιγόμενοι από τις αλλαγές απερχόμενοι δήμαρχοι, νομάρχες και λοιποί... «(τοπ)-άρχες» θα αποδεχτούν αμαχητί την κατάργησή τους. Για αυτό και στο υπουργείο Εσωτερικών καθυστερούν να δημοσιοποιήσουν τα όρια των νέων αυτοδιοικητικών μονάδων, ώστε να αποφύγουν πρόωρα τοπικά «αντάρτικα», τα οποία πιθανόν να υπονομεύσουν το όλο εγχείρημα.

Λιγότερο ευοίωνες σε ό,τι αφορά την ευρύτερη πολιτική συναίνεση προδιαγράφονται οι προοπτικές για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς, όπως διαπιστώθηκε στην προ δεκαπενθημέρου σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνούν με την υιοθέτηση του «γερμανικού μοντέλου».

Σε αντίθεση με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή ο οποίος και στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου είχε εκφραστεί θετικά, ο νέος πρόεδρος τής ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται απολύτως αρνητικός προς το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «η εφαρμογή του στην Ελλάδα θα οδηγούσε σε απόλυτα αρχηγικά μοντέλα και σε ακόμη πιο συγκεντρωτική δομή των κομμάτων» .

Αλλά και στην ελάσσονα αντιπολίτευση εκφράζεται αντίθεση στην κατάτμηση της ελληνικής επικράτειας σε μονοεδρικές περιφέρειες, στις οποίες η μάχη θα έχει «δικομματικό χαρακτήρα», αφού μόνον υποψήφιοι των κομμάτων εξουσίας θα έχουν ελπίδες εκλογής. Η κυβερνητική διαβεβαίωση ότι το νέο σύστημα θα συνοδευτεί με επαναφορά της αναλογικότητας του «νόμου Σκανδαλίδη», που εξασφάλιζε αντιστοιχία ψήφων και εδρών σε ποσοστό 87%, δεν πείθει τους «μικρούς», καθώς όλοι οι βουλευτές τους θα προέρχονται από τις ευρείες περιφέρειες.

Τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, συμμερίζονται και κυβερνητικοί βουλευτές, οι οποίοι αποφεύγουν τη δημόσια αντιπαράθεση, αλλά σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους αμφισβητούν ότι το προωθούμενο σύστημα θα αποδειχθεί στην πράξη «αποτελεσματικό φάρμακο» για το «μαύρο πολιτικό χρήμα», το οποίο προβάλλεται σαν κύριος δικαιολογητικός παράγων των επιχειρούμενων αλλαγών.

Ακόμη πάντως κι αν οι αντίθετες φωνές στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης μείνουν στο περιθώριο, χωρίς τη συναίνεση της ΝΔ η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες θα ισχύσει ο «νόμος Παυλόπουλου», ο οποίος αυξάνει σε 50 έδρες το «μπόνους» υπέρ του πρώτου κόμματος, το οποίο θα εξασφαλίζει αυτοδυναμία με ποσοστό 39,5%. Και, με βάση τη συνταγματική επιταγή για άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος μόνον εφόσον ψηφιστεί από 200 βουλευτές, η ισχύς του θα μετατεθεί για τις μεθεπόμενες εκλογές."


Το απόσπασμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, του Δημήτρη Τσιόδρα, 3/1/10:

-Το σχέδιο για το νέο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία περίπου 500 δήμων, σύμφωνα με πληροφορίες θα δοθεί εντός του Ιανουαρίου στην ΚΕΔΚΕ και τους υπόλοιπους φορείς για διαβούλευση. Η ΚΕΔΚΕ έχει ορίσει συνέδριο στις 18 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο της ΕΝΑΕ.

- Ο χρόνος γι' αυτές τις αλλαγές πιέζει, αφού όπως έχει ανακοινώσει ο Γ. Παπανδρέου, οι δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν όχι τον Οκτώβριο, αλλά στις 14 Νοεμβρίου του 2010, θα γίνουν με βάση τον νέο αυτοδιοικητικό χάρτη. Επίσης, θα ισχύσει ξανά το 50%+1 αντί για την εκλογή με 42%. Για να προλάβουν να γίνουν οι συνενώσεις δήμων, να καταργηθούν οι νομαρχίες και να προετοιμαστούν εκλογές για περιφερειάρχες, χρειάζεται επαρκής χρόνος. Γι' αυτό, πολλοί στην κυβέρνηση τονίζουν ότι πρέπει οι αλλαγές αυτές να προχωρήσουν σύντομα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να επικρατήσει χάος.

- Από την άλλη μετρούν τις έντονες αντιρρήσεις στις τοπικές κοινωνίες αφού όπως έδειξε ο «Καποδίστριας 1» οι κινητοποιήσεις κράτησαν χρόνια και οι μαύρες σημαίες κυμάτιζαν για πολύ καιρό μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του σχεδίου. Μπορεί αυτές οι αντιρρήσεις να κάνουν την κυβέρνηση να παραπέμψει τις αλλαγές στις ελληνικές καλένδες, όπως είχε κάνει και η Ν.Δ.; Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι πρόθεση είναι οι μεταρρυθμίσεις αυτές να προχωρήσουν. Σίγουρα όμως το κόστος θα μετρήσει

AddThis Social Bookmark Button

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου