Το παρόν blog σταμάτησε να ανανεώνεται, δεδομένου ότι ο λόγος δημιουργίας του ήταν να δώσει απαντήσεις στη δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιον που θέλει να ανατρέξει σε γεγονότα και αναφορές της κρίσιμης διετίας δημιουργίας του Καλλικράτη [~2010]... Για αναρτήσεις που αφορούν: την ενέργεια, το περιβάλλον και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας στο www.energeiakozani.gr τοποθετήσεις και άλλα που αφορούν τη δραστηριότητα και τις θέσεις μου στο www.mavromatidis.gr

Δημήτρης Μαυροματίδης

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Αντιδράσεις για τον «Καποδίστρια 2»

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα, του Άγγελου Κωβαίου, 8/1/10

Η συγχώνευση των δήμων, το οικονομικό κόστος της αναδιάρθρωσης και οι εξουσίες των νομαρχών, τα τρία αγκάθια
Υπό την πίεση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση παρουσιάζει την προσεχή Κυριακή την πρότασή της για την αναδιάρθρωση του διοικητικού χάρτη της χώρας· ένα φιλόδοξο σχέδιο που ονομάζεται «Καποδίστριας 2», βάσει του οποίου επιδιώκεται να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, αλλά ήδη συναντά αντιδράσεις. Οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΚΕ έχουν ζητήσει πιεστικά από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούση να τους κοινοποιήσει τις προτάσεις του εν όψει του συνεδρίου της Ενωσης, που πραγματοποιείται στις 18 Ιανουαρίου. Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται ότι περιορίζεται δραματικά ο χρόνος διαβούλευσης επί της πρότασης της κυβέρνησης, η οποία, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, θέλει να έχει ολοκληρώσει όλες τις σχετικές νομοθετικές διαδικασίες ως την αρχή του καλοκαιριού.

Ως τότε αναμένεται ότι θα έχει έλθει στη δημοσιότητα και το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών, η συζήτηση επί του οποίου μετατίθεται πιθανότατα για τις αρχές της άνοιξης, δεδομένης της απορριπτικής στάσης της ΝΔ, της Αριστεράς αλλά και μερίδας του ΠαΣοΚ. Ηδη βουλευτές όπως ο κ. Ν.Αλευράς άρχισαν να αντιδρούν. Μιλώντας στο Κανάλι 1 του Πειραιά ο βουλευτής Α΄ Αθηνών είπε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, σημειώνοντας όμως ότι η υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου γενικώς και αορίστως σημαίνει πως «βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος», ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να γίνει για το θέμα διάλογος και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης αναμένονται σύντομα διευκρινίσεις για το πώς θα ξεπεραστούν ζητήματα, άλλα μείζονος και άλλα ήσσονος σημασίας, σε σχέση με τη νέα διοικητική διάρθρωση της χώρας. Το σημαντικότερο θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι το πώς θα ανταποκριθεί στο οικονομικό κόστος της αναδιάρθρωσης, το οποίο έχει υπολογιστεί στα 4 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Είναι φανερό ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το κόστος αυτό δεν είναι διόλου αμελητέο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εσωτερικών, οι 1.035 δήμοι της χώρας θα συγχωνευθούν σε περίπου 380-390, χωρίς σε αυτούς να συγκαταλέγονται οι δήμοι της Αττικής. Οι διοικητικές περιφέρειες αναμένεται ότι θα παραμείνουν στις 13, αν και υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία 14, συμπεριλαμβανομένων δύο μητροπολιτικών περιφερειών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Παρά ταύτα, οι περιφέρειες με βάση τη διάρθρωση του ΕΣΠΑ είναι πέντε.

Με αυτές τις αλλαγές ένα ζήτημα προς διευθέτηση είναι ο τρόπος εκλογής και οι εξουσίες των σημερινών νομαρχών, ο τρόπος με τον οποίο οι νομάρχες θα διατηρήσουν τις εκτελεστικές τους αρμοδιότητες, όπως αυτές περιγράφονται στο Σύνταγμα, και πώς θα συνεργάζονται με τους θεωρητικώς προϊσταμένους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι όμως έχουν λιγότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Αναπάντητο παραμένει επίσης το σημαντικό ερώτημα σχετικά με τις συγκρούσεις και το εύρος αρμοδιοτήτων μεταξύ των δημάρχων και των επικεφαλής των μητροπολιτικών περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ενα επιπλέον ζήτημα είναι η πολιτική διαχείριση των επόμενων εκλογών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο που προβλέπει εκλογή με 42% και θα επαναφέρει τη ρύθμιση του 50%+1. Η αλλαγή αυτή προβληματίζει ήδη πολλά τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές επιπλοκές και δυσχέρειες του ΠαΣοΚ να υπερισχύσει από την πρώτη Κυριακή, με ορατό το ενδεχόμενο δυσάρεστων εκπλήξεων από τις συνεργασίες που θα μπορούσαν να προκύψουν ή από το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλές «αντάρτικες» υποψηφιότητες από το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο δήμων ή και περιφέρειας.

Με βάση πάντως τη διαδικασία που προκρίνει η κυβέρνηση, η εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο περιφέρειας θα «χρωματίζει» αυτομάτως κομματικά και το σύνολο των περιλαμβανομένων νομών (π.χ., η εκλογική νίκη ενός περιφερειάρχη του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ στην Πελοπόννησο θα σημαίνει και την ανάδειξη επτά νομαρχών του ιδίου κόμματος).

AddThis Social Bookmark Button

1 σχόλια

  • Ανώνυμος  
    8 Ιανουαρίου 2010 στις 12:35 π.μ.

    Καποδίστριας 2 - Βόρεια Χαλκιδική

    Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2009

    Μία σκέψη….





    Κατά την υλοποίηση του “Καποδίστρια 1” στην Βόρειο Χαλκιδική το Παλαιοχώρι το 1998 (καθολική αποχή από τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές ) , το 2002 και το 2006 (Δημοψήφισμα , κινητοποιήσεις ) δυναμικά είχε πει όχι σε Δήμο Αρναίας με έδρα την Αρναία .




    Επειδή όμως η πολιτική τότε βούληση ήταν άλλη "δεν ξεκαθάρισε τίποτα" όπως λέμε στην καθομιλουμένη . Ίσα ίσα χαντακώθηκε από πάνω με την "αχρηστία" που επιβάλει το σύστημα σε όλους τους κατά καιρούς εκλεγμένους εκπροσώπους του στο Δήμο (μην ξεχνάμε τις ομαδικές παραιτήσεις πριν από 3 μήνες περίπου) .




    Εξάλλου, είναι γεγονός ότι οι έδρες των Δήμων, μηδέ εξαιρουμένου και των δήμων της περιοχής, δεν λειτούργησαν με κανόνες ισόρροπης αντιμετώπισης, έναντι των κοινοτήτων που συνενώθηκαν.




    Νομίζω στον νέο μεγάλο Δήμο “Αριστοτέλη” που θα προκύψει από τον “Καποδίστρια 2” θα πρέπει να εστιάσουμε όλοι στη αποφυγή του κακού “συνδρόμου της Έδρας” που δίνει πρωτοκαθεδρία και δημιουργεί κακό παραγοντίσμο στους γεννηθέντες κάτοικους μιας τεχνικής “Έδρας” .




    Στο φινάλε ακόμη και τώρα την ώρα τις υλοποίησης του “Καποδίστρια 2” η αναζήτηση της “Έδρας” αυτής δεν προκύπτει λόγω της ύπαρξης μεγάλου αστικού κέντρου στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής παρά στην διαφαινόμενη προσπάθεια πρωτοκαθεδρίας που επιχειρείται από τουλάχιστον δύο πλευρές ( Αρναία , Ιερισσό ) .




    Σε ένα γεωγραφικά μεγάλο μάλλον Δήμο που θα καλύπτει όλοι την Βόρεια Χαλκιδική , με ένα κακό οδικό δίκτυο νομίζω η δημιουργία της “Έδρας” πρέπει να έχει το ίδιο κριτήριο που τοποθετεί – όταν η διαβούλευση έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή και υγεία - Κέντρα Υγείας και Nοσοκομεία σε πραγματικά κέντρα περιοχών και όχι σε τεχνικά κέντρα που μας ωθεί πολλές φορές να δημιουργήσουμε το τοπικιστικό μας μικροσυμφέρον.




    Ίσως και μόνο η αλλαγή “Έδρας” και της λογικής της , αλλάξει την γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στην Βόρειο Χαλκιδική ως κατάλοιπο της Τουρκοκρατίας και της δήθεν (αναληθής) ιστορικής έδρας των μαντεμοχωρίων .





    Ρίμπας Αθ. Αστέριος


    Παλαιοχώρι Χαλκιδικής





    Υ.Γ. Περισσότερα στο site www.palaiochori.com

Δημοσίευση σχολίου