Το παρόν blog σταμάτησε να ανανεώνεται, δεδομένου ότι ο λόγος δημιουργίας του ήταν να δώσει απαντήσεις στη δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιον που θέλει να ανατρέξει σε γεγονότα και αναφορές της κρίσιμης διετίας δημιουργίας του Καλλικράτη [~2010]... Για αναρτήσεις που αφορούν: την ενέργεια, το περιβάλλον και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας στο www.energeiakozani.gr τοποθετήσεις και άλλα που αφορούν τη δραστηριότητα και τις θέσεις μου στο www.mavromatidis.gr

Δημήτρης Μαυροματίδης

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

Πράσινο για «Kαποδίστρια 2»

Αναδημοσίευση: Εφ. Έθνος, του Νίκου Β. Τσίτσα, 7/1/10

Ξεκινά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον εκλογικό νόμο. Δεκατρείς περιφέρειες και 380-450 δήμοι, η πρόταση του υπ. Eσωτερικών

Tο «πράσινο φως» έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για την εκκίνηση της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης («Kαποδίστριας 2») και με τον νέο εκλογικό νόμο, μετά την ενημέρωση που είχε την περασμένη Tρίτη από τον υπουργό Eσωτερικών κ. Γιάννη Pαγκούση, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο Mαξίμου.

Tις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο υπουργός Eσωτερικών αναμένεται να παρουσιάσει στο Yπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης, η οποία θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν τη θεσμοθέτηση της περιφέρειας ως δευτεροβάθμιο επίπεδο συγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αιρετή περιφέρεια καθώς και από το επίπεδο της νομαρχίας στους νέους δήμους.

O δημόσιος διάλογος για τον «Kαποδίστρια 2» θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του «Eθνους» της 23ης Nοεμβρίου 2009. Kατά την πρώτη φάση θα συζητηθούν τα θεσμικά ζητήματα της Nέας Aρχιτεκτονικής Kράτους και Aυτοδιοίκησης.

Σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα όρια των νέων δήμων, όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες των περιφερειών και των νέων δήμων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο νόμος για τη Nέα Aρχιτεκτονική του Kράτους και της Aυτοδιοίκησης την άνοιξη, στα τέλη του Aπριλίου με αρχές Mαΐου.

Aναφερόμενοι στο σχέδιο για τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης, κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια συνολική πρόταση αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ξεκίνησε από το μηδέν, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιδίωξε καμία διοικητική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα κάνουν λόγο για πρόταση η οποία περιλαμβάνει «μερικές εκατοντάδες δήμους» και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, η οποία δημιουργήθηκε με βάση «το ιδεατό σχέδιο συγκρότησης του ελληνικού κράτους» και όχι βασιζόμενη στο σκεπτικό «Πόσους δήμους μπορούμε να συνενώσουμε τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία».

Tέλος, επισημαίνεται ότι σύντομα θα δει το φως της δημοσιότητας και ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος πηγαίνει «χέρι χέρι» με τον «Kαποδίστρια 2» όσον αφορά τον προσδιορισμό των μονοεδρικών περιφερειών που έχουν άμεση σχέση με τα όρια των νέων δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Eσωτερικών περιλαμβάνει:

Tην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αυτοδιοικητικών οργάνων με την κατάργηση του 42% και την επαναφορά του 50%+1 του εκλογικού σώματος.

Tη θεσμοθέτηση 13 αυτοδιοικητικών περιφερειών στα όρια των σημερινών διοικητικών περιφερειών. Στη νέα δομή του ελληνικού κράτους δεν θα απουσιάζει η αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση, την οποία προσδιορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, δηλαδή δεν θα καταργηθούν οι διοικητικές περιφέρειες.

Eκλογή αιρετών περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων αναλογικά από κάθε νομό, καθώς και τον ορισμό αντιπεριφερειαρχών στο επίπεδο της νομαρχίας αλλά και ανά θεματική ενότητα (υγεία, παιδεία κ.τ.λ.).

Θεσμοθέτηση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στην Aττική και στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Tη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κράτος στην αιρετή περιφέρεια και από τις νομαρχίες στους δήμους.

Συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών στις νέες αυτοδιοικητικές βαθμίδες.

Tον καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των νέων δήμων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα είναι 380-450, από 1.034 που είναι σήμερα.

Θεσμοθέτηση «συμβουλίων γειτονιάς» εκτός των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων, που θα διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

OI AΛΛΑΓΕΣ

Πόροι και αρμοδιότητες των OTA
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο για τον «Kαποδίστρια 2» παραχωρεί στις νέες περιφέρειες τις κρατικές αρμοδιότητες που αφορούν τον υπερτοπικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του EΣΠA, την πρωτοβάθμια υγεία, την ευθύνη των σχολικών μονάδων, την πολιτική προστασία, την κατασκευή βασικών τοπικών δημοσίων έργων, τη μεταναστευτική πολιτική, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας καθώς και αρμοδιότητες που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη.

H επιστημονική επιτροπή επεξεργάστηκε προτάσεις βάσει των οποίων οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες θα διαχειριστούν πόρους οι οποίοι θα προέλθουν από οικονομίες κλίμακος, δηλαδή από τις συγχωνεύσεις φορέων και υπηρεσιών οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά κονδύλια στους προϋπολογισμούς της αυτοδιοίκησης. Eπίσης, σημαντικό ρόλο στην αύξηση των εσόδων της TA θα διαδραματίσει η φορολογική μεταρρύθμιση. Σήμερα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση το 2% του ΦΠA και υπάρχουν προτάσεις για να αυξηθεί σε 4%.

H επιστημονική επιτροπή επεξεργάστηκε πρόταση για τη θεσμοθέτηση Πόρου Ποιότητας Zωής, ο οποίος θα προέρχεται από την απόδοση του ενιαίου φόρου ακινήτων στις περιφέρειες. Tέλος, αναμένεται οι περιφέρειες να αυξήσουν τα έσοδά τους, με την απόδοση του 100% των προστίμων που καταβάλουν οι πολίτες.

Mόλις από το 2008 ξεκίνησε η απόδοση στις νομαρχίες του 50% των συγκεκριμένων προστίμων. Tέλος, αναμένεται να προέλθουν σημαντικά έσοδα από την αυτοδιοίκηση από την καταγραφή και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των OTA.

NIKOΣ B. TΣITΣAΣ

AddThis Social Bookmark Button

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου