Το παρόν blog σταμάτησε να ανανεώνεται, δεδομένου ότι ο λόγος δημιουργίας του ήταν να δώσει απαντήσεις στη δημιουργία του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας. Θα συνεχίσει να υπάρχει για κάποιον που θέλει να ανατρέξει σε γεγονότα και αναφορές της κρίσιμης διετίας δημιουργίας του Καλλικράτη [~2010]... Για αναρτήσεις που αφορούν: την ενέργεια, το περιβάλλον και γενικότερα θέματα ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας στο www.energeiakozani.gr τοποθετήσεις και άλλα που αφορούν τη δραστηριότητα και τις θέσεις μου στο www.mavromatidis.gr

Δημήτρης Μαυροματίδης

Τελευταία νέα από το www.mavromatidis.gr...

«Καποδίστριας 2»: η συνέχεια του «Καποδίστρια 1»

Από το tvxs.gr διαβάσουμε σε σχετικό άρθρο:

«Καποδίστριας ΙΙ»: η συνέχεια του «Καποδίστρια Ι»
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή... Τι ακριβώς είναι το σχέδιο «Καποδίστριας ΙΙ»; Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο διοικητικής αναδιοργάνωσης της χώρας, το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του σχεδίου «Καποδίστριας Ι». Βασισμένο σε μελέτες του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το σχέδιο «Καποδίστριας ΙΙ» έχει ως στόχο την περαιτέρω συνένωση των δήμων, ώστε από τους σημερινούς 1032 δήμους, να προκύψουν 350-380 μεγαλύτεροι. Ο «Καποδίστριας ΙΙ», ωστόσο, προχωρά ένα βήμα παρακάτω, αγγίζοντας – εκτός από τους δήμους – και τις νομαρχίες, τις οποίες αντικαθιστά με επτά μεγάλα μορφώματα, τις αυτοδιοικητικές περιφέρειες.

Έτσι, οι σημερινοί 56 νομοί θα συγχωνευτούν στις επτά περιφέρειες, και πλέον οι εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης θα διενεργούνται σε δύο επίπεδα: σε επίπεδο δήμου και σε επίπεδο περιφέρειας, ενώ οι «νομαρχιακές» εκλογές θα καταργηθούν αναγκαστικά, καθώς το Σύνταγμα προβλέπει την ύπαρξη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μόνο δύο βαθμών. Έτσι, στις δημοτικές εκλογές του 2010 θεωρείται πολύ πιθανόν ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν σε επίπεδο περιφέρειας, ανάλογα με την περιφέρεια στην οποία θα ανήκει ο δήμος τους. Οι προβλεπόμενες περιφέρεις θα είναι οι εξής: Αττικής, Πελοποννήσου-Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κέρκυρας και Λευκάδας, Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Βορείου Αιγαίου.
 
κλικ για όλο tο άρθρο του tvxs

AddThis Social Bookmark Button

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου