Δήμος Βελβεντού: Κινητοποίηση για τον Καποδίστρια 2
Αναδημοσίευση: Εφ. Πρωινός Λόγος, του Παν. Πλιάτσου, 10/11/09
Η επικείμενη, όπως όλα δείχνουν, διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας ήταν το θέμα που κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βελβεντού, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας. Το θέμα έθεσε προς συζήτηση ο ίδιος ο δήμαρχος Μανόλης Στεργίου, ο οποίος είχε ταχθεί κατά του δεύτερου «Καποδίστρια», όταν για πρώτη φορά είχε τεθεί το εν λόγω, κορυφαίο ζήτημα, για την τοπική αυτοδιοίκηση. Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά τη σχετική εισήγηση, αποφάσισε τη σύσταση σχετικής επιτροπής, αποτελούμενης από τοπικούς φορείς, προκειμένου να συντονίσει ενέργειες ενημέρωσης βουλευτών και όλων των τοπικών πολιτικών παραγόντων σχετικά με τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας του Βελβεντού. Να θυμίσουμε πως, σε λαϊκή συνέλευση, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών της περιοχής είχε ταχθεί κατά της συνένωσης, πιθανότατα σε έναν μεγάλο και διευρυμένο Δήμο Σερβίων.
Ολόκληρη η εισήγηση του δημάρχου Βελβεντού για το συγκεκριμένο θέμα έχει ως εξής:
«Επειδή σε διάφορα θεσμικά όργανα της Πολιτείας άρχισε και πάλι να γίνεται έντονος λόγος περί συνενώσεων των ΟΤΑ, των Νομαρχιών και των Περιφερειών της χώρας, στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου συνενώσεων με τον φερόμενο τίτλο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ Β», όπως αυτό ανακοινώνεται συνεχώς από τα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και όπως ετέθη παλιότερα και στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τον Νοέμβρη του 2007 στην Κυλλήνη, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βελβεντού οφείλει να πάρει θέση στην περιρρέουσα, σήμερα πληροφόρηση, με στόχο την επαναδιατύπωση των θέσεων και προτάσεων των δημοτών για την προοπτική και εξέλιξη του ζητήματος στον βαθμό που αυτό αφορά τον Δήμο Βελβεντού.
Η προτεινόμενη κατ΄ αρχήν συζήτηση είναι για αλληλοενημέρωση μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και για διατύπωση προτάσεων για κινήσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης του Δήμου εμπρός στις πιθανόν προτεινόμενες αλλαγές.
Όταν το θέμα αυτό είχε ανακινηθεί και επίσημα από την πολιτεία το 2008, ο Δήμος Βελβεντού είχε ήδη προβεί σε πρωτοβουλίες και κινήσεις προς όλους τους αρμοδίους, προκειμένου να επισημάνει τις θέσεις του και την διάθεση των δημοτών να διατηρήσει ο Δήμος τη θέση του στο νέο αυτοδιοικητικό χάρτη της χώρας.
Μεταξύ των άλλων ενεργειών του Δήμου ήταν και οι εξής:
Κορυφαία Λαϊκή Συνέλευση στις 16/8/2008 όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η βούληση των δημοτών για την παραμονή του Δήμου Βελβεντού ως ανεξάρτητου Δήμου στο νέο Διοικητικό Χάρτη της χώρας. Η λαϊκή Συνέλευση εξέδωσε ψήφισμα.
Συλλογή υπογραφών 3040 δημοτών (100% του εκλογικού σώματος, με δεδομένο ότι υπήρχαν απουσίες μόνο ομογενών από ΗΠΑ) επί του ψηφίσματος της Λαϊκής Συνέλευσης.
Κατάθεση ψηφίσματος υπογεγραμμένου από τους ομογενειακούς συλλόγους βελβεντινών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Αυστραλίας.
Υποβολή των ψηφισμάτων και των υπογραφών στον τότε Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Εσωτερικών, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στον Νομάρχη Κοζάνης, σε όλους τους Βουλευτές του Νομού, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ και στο Πρόεδρο της ΤΕΔΚ του Νομού Κοζάνης.
Ενημέρωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης.
Ενημέρωση της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης.
Σήμερα, ενόψει των κινήσεων της νέας Κυβέρνησης για τον Καποδίστρια Β΄ οφείλουμε να επιβεβαιώσουμε την θέση της Λαϊκής Συνέλευσης του 2008 για τους ήδη διατυπωμένους γνωστούς λόγους και να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις θέσεις της κοινωνίας του Βελβεντού στην δημόσια διαβούλευση που φέρεται να ξεκινά, κατά τα δημοσιεύματα του τύπου και με βάση τις θέσεις του Υπουργού Εσωτερικών στην συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή στις 18-10-2009)
Απευθυνόμαστε και πάλι στους θεσμικούς παράγοντες, που θα σχεδιάσουν το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη και κυρίως τους βουλευτές που θα ψηφίσουν το νέο Νόμο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και τους προσκαλούμε να περάσουν από όλες τις τοπικές κοινωνίες και βεβαίως τους καλούμε και στο Βελβεντό για να ενημερώσουν τους πολίτες και να ακούσουν τις απόψεις τους για τη νέα σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση που, κατά τα φαινόμενα, θα κληθούν να ψηφίσουν ως νόμο του κράτους.
Ας θεωρηθεί αυτή η κίνηση προς τους βουλευτές και τις Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων ως το πρώτο μέτρο να υπενθυμίσουμε και πάλι τις θέσεις μας.
Ακολούθως προτείνουμε την ενημέρωση του Νομάρχη, του νέου Περιφερειάρχη, των Κομμάτων, του Υπουργού Εσωτερικών και του Πρωθυπουργού. Παράλληλα δε και των συνδικαλιστικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, ήτοι της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης.
Σε περίπτωση που οποιαδήποτε πρόταση από την πλευρά του Υπουργείου κατατεθεί, οφείλουμε να τη συζητήσουμε με τους πολίτες σε νέα λαϊκή συνέλευση και να αποτυπωθεί σε ψήφισμα η δική μας πρόταση.
Αυτά είναι μια δέσμη προτεινόμενων ενεργειών και καλείται το Δ.Σ. του Δήμου να τις εξειδικεύσει και να αποφασίσει και να προγραμματίσει την υλοποίησή τους.
Προτείνεται τέλος η σύσταση επιτροπής από τον Δήμαρχο, μέλη του Δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπους των φορέων, των παραγωγικών τάξεων, και της νεολαίας του Βελβεντού για το συντονισμό των ενεργειών».